S K Ł A D N I K I
duża główka czosnku
1 cebula
1,5 l bulionu
8 ziemniaków
ser topiony (śmietankowy)
1-2 jajka
miąższ chleba(2-3 kromki)
sól, pieprz
***
D O P O S Y P A N I A
ulubiony ser żółty
grzanki
sezam
szczypiorek
Delikatny, a jednocześnie baaardzo sycący. Doskonały na zimowe popołudnia i wieczory. Podbił nawet serca facetów, którzy najczęściej na hasło zupa-krem reagują nietypową "alergią" ;)
P R Z Y G O T O W A N I E
CZOSNEK i CEBULĘ drobno posiekać. Podsmażyć w garnku, a następnie wlać do niego BULION. Wrzucić pokrojone w drobną kostkę ZIEMNIAKI i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie. W między czasie na rozgrzanej patelni z odrobiną masła podsmażyć GRZANKI.
***
Po upływie odpowiedniego czasu dodać SER TOPIONY(wiodąca marka tym razem nie będzie najlepszym wyborem)
i miksować, dodając w między czasie surowe jajko. Jeżeli chcecie, by zupa była gęstsza przyda się nieco MIĄŻSZU CHLEBA.
Na koniec krem doprawić SOLĄ, PIEPRZEM.
***
Gorący krem w miseczkach posypać startym na drobnych oczkach SEREM ŻÓŁTYM, GRZANKAMI, SEZAMEM I SZCZYPIORKIEM.
S M A C Z N E G O ;)
DECOskatt
Chcesz być na bieżąco z nowymi postami ? Polub nas na facebooku ;)
Chcesz być na bieżąco z nowymi postami ? Polub nas na facebooku ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz